Literární Fest 2015 od Naučmese.cz: 4 workshopy, které měly spád

Literární Fest 2015 od Naučmese.cz: 4 workshopy, které měly spád

Patřím k těm, kteří na většině přednášek vydrží dávat pozor maximálně čtvrt hodiny. V sobotu 7. února jsme stihla zkontrolovat svůj mobil jen 5×, což svědčí o tom, že byl Literární Fest opravdu povedený.

Literární Fest je celodenní akce, kde si účastníci volí z 10 nabízených 1,5h workshopů 4 podle svého gusta. V ceně byl sympaticky zahrnut celodenní přísun dobré kávy a ještě lepšího čaje od Tomáše Rajnocha z MEETEA, trochu slabší obědová dýňová polévka a v odpoledních hodinách i víno.

Ale k věci…vybrala jsem si tyhle 4 workshopy:

1. Michelle Losekoot: Jak prorazit na netu (9-10.30)

Tušila jsem, že bude dobrá, ale že až takhle? Michelle by dokázala motivovat k psaní snad i moji kočku. Věděli jste, že klíčový román světové literatury Jméno růže od Umberta Eca byl 27× odmítnut různými redakcemi? Že 4. nejprodávanější kniha světa 50 odstínů šedi vznikla úplnou náhodou? E. L. James chtěla původně vydat další fantasy o upíří lásce, v redakci jí však poradili přidat trochu sexu a zasadit příběh do reálu. Na dvou klíčových slovech „pouta“ a „bič“ tak vznikl román, který naučil lidi znovu číst. Co by na to řekli London s Kafkou a jiní notoričtí pochybovači o svých literárních kvalitách?

Dozvěděli jsme se i řadu praktických tipů: že nejdéle nás vydrží bavit blogovat o každodenních tématech, co máme rádi, o čem víme víc než kámoši nebo naopak, co nás sere. Že v Čechách stačí rok vydržet blogovat dobře a někdo si toho zaručeně všimne. Že dobrý blog má od 100 000 návštěv měsíčně, knižní bestseller od 5000 výtisků …a..zkrátka na tuhle přednášku jen tak nezapomenu.

2. Dominika Šindelková: Storytelling (11-12.30)

Za nemocnou Barboru Schneiderovou zaskočila Dominika ze sdružení Storytelling o.s. A o co jde? O soubor her a dalších metod, jak vědomě zdokonalit schopnost vyprávět prostřednictvím kreativních příběhů. V 17 lidech jsme si to vyzkoušeli: Dominika začala a každý navázal jednou větou na střídačku začínající slovy naštěstí / bohužel. Vznikla tak jednoduchá dějová linka, kterou jsme postupně rozpracovali až na cca 15minutový příběh o samotářském Kořalovi s křečkem v kapse, jeho životní lásce, astroložce Chmeldě, a společné touze po štěstí a cestě do Mexika. Moc fajn!

3. Daniel Gamrot: Myšlenkové mapy pro psaní (14-15.30)

Workshop s Danem byl hlavně praktický: rozkreslili jsme si, co nás zajímá o našem oblíbeném zpěvákovi a pak po 4členných skupinkách zpracovali příběh, který mohly tyto 4 celebrity zažít na půdě Literární akademie. Vyplývá z toho i jednoduchý základ pro myšlenkovou mapu psaní. Musím vědět:

  1. Co píšu
  2. Proč to píšu – co je uspokojivým výsledkem pro mě a co pro čtenáře
  3. Kdo to bude číst
  4. Jak budu postupovat

Adam Novák: Kreativní nápady snadno a rychle (16-17.30)

Adam z Mámnápad.cz nám představil základní principy kreativního myšlení: princip hryvybočení z řady a odděleného myšlení. Náš mozek má totiž tendenci si věci zbytečně komplikovat a nebrat první a nejsnazší řešení. Čím déle něco děláme, tím těžší je být v tom originální. A jak v sobě vykřesat nějakou tu kreativitu? Metodami:

  1. Náhodného vstupu: zapíchněte prst kamkoli do slovníku nebo se podívejte na obraz před sebou. Vznikne tak kombinace problém: náhodný vstup. Například nedostatek času: rohlík. Řešení: delegovat nákup nebo si ho objednat domů.
  2. SCAMPER: zkratka pro 7 postupů, jak vymyslet konkrétní věci neotřelé pojetí. Můžeme ji: nahradit, s něčím kombinovat, upravit/zvětšit, změnit, použít jinak, odstranit/zmenšit nebo přeskládat.
  3. „False faces“: vypůjčte si na chvíli mozek někoho jiného! Jak by váš problém řešil Edison, Brandon z Beverly Hills nebo Dolly Buster?

Suma sumárum: přestože je Literární Fest určen spíše kreativcům a začínajícím psavcům, náš copytým z Hájedničky se shodl na tom, že nám dodal novou inspiraci a energii k psaní reklamních textů a ani na chvilku jsme nelitovali, že jsme strávili sobotu ve školních lavicích.