Kurz copywritingu: 7+ hodin tipů, praktické úkoly i ukázky

Kurz copywritingu: Naučte se psát i podnikat

S kolegy ze startupu FreeMe jsme pro vás nachystali online kurz copywritingu velikosti, která, troufám si říct, zatím nemá u nás obdoby. Jak probíhalo natáčení? Na co se těšit?

Jak to celé začalo

V létě 2022 mi mezi běžnými pracovními maily přistál jeden dlouhý a mile napsaný: Videomaker Jiří Vacek v něm vysvětloval, že plánuje točit výuková videa pro budoucí freelancery a proč by zrovna copy měl být jeden z prvních oborů, které zpracuje. 

Prý v minulosti marně hledal copywritera, většina sedí v kanceláři korporátu a i když si to často přejí, neodhodlají se přejít na volnou nohu. S tím souhlasím a protože jsem si podobnou cestou sama prošla a s myšlenkou natočení vlastního kurzu pohrávala déle, rozhodování nebylo složité.

Přípravy kurzu copywritingu

Pak to začalo. Po úvodní schůzce v Kavárně, co hledá jméno mi došlo, že tohle nebude sranda. Jirka chtěl 6+ (nakonec je to 7+) hodin informací, což znamenalo napsat scénář na minimálně 120 stránek (finální číslo se vyšplhalo na 127). K běžné práci, která je také z většiny o psaní, to bylo celkem náročné.

Co mě hodně bavilo, byly společné lekce vystupování na kameru. Už po první jsem pochopila, že Lucie Borhyová ze mě po roce asi nebude, ale i tak se projev hodinu od hodiny zlepšoval tak, až jsme uznali, že už můžeme natáčet.

Natáčení

Na jaře 2023 obešel Jirka několik studií v Praze, z nichž jsme nakonec vybrali Studio ZERO Limits nedaleko O2 arény ve Vysočanech. Jejich velkoryse řešenými dveřmi prý projde i slon. To jsme nevyužili, ale možnost nosit techniku přímo z auta do krásně vybaveného studia, se ukázala jako velké plus.

Celkem jsme natáčeli 5 dnů, včetně závěrečného focení a natáčení medailonků koučů. Díky lekcím vystupování na kameru a vedení osobní koučky Petry Stehlíkové to šlo lépe, než jsem myslela. S Petrou jsme předem probraly všechny detaily, včetně toho, co budu během natáčení jíst a pít. To myslím hodně pomohlo. 

Zuzana Veselá copywriting

Překvapilo mě, že světla při natáčení opravdu hodně hřejí. Odnášejí to hlavně oči, které druhý den nepříjemně pálí. Ale nic, co by se nedalo vydržet. Jen doporučuji netočit víc dnů v kuse, to si úplně neumím představit.

Následovaly desítky hodin editací a úprav videí, za což před kluky hluboce smekám. Není to vůbec sranda.

Na co se v kurzu těšit

Kurz copywritingu obsahuje (skoro) všechno, co jsem se za svou praxi naučila. Ani nebudu psát, kolik let to je, protože byste mi to možná ani nevěřili.

Najdete v něm:

  • 7+ hodin videí, přehledně členěných v aplikaci Thinkific. Spustíte si je na mobilu, tabletu i PC, odkudkoli s přístupem k internetu.
  • Spoustu dokumentů, šablon a ukázek. Třeba analýzu klíčových slov, šablonu vyhodnocení úspěšnosti článků a další.
  • Úkoly, které můžete a nemusíte plnit. Když se rozhodnete pro, naučíte se textovat weby, psát články i vytvářet poutavé titulky.

Kdo půjde i cestou plnění úkolů, dá mu kurz mnohem víc. Navíc na konci získá certifikát o absolvování a konzultaci se mnou.

Součástí kurzu je hodina s koučem zdarma a roční členství v komunitě FreeMe Premium. Tam vás čekají pravidelná online vysílání na byznysová i odborná témata, vedené diskuze i další doprovodné materiály. 

Osnova kurzu v rychlosti:

  1. Jak poznat, jestli je práce copywritera vhodná právě pro mě, výhody a nevýhody.
  2. Copywriting jako disciplína a její specifika.
  3. Příprava před jakýmkoliv textováním.
  4. Online copywriting včetně SEO a dalších důležitých disciplín.
  5. Offline copywriting a jeho jednotlivé útvary.
  6. Obsahová analýza a strategie.
  7. Plánování a vyhodnocování tvorby obsahu.
  8. Copywriting a umělá inteligence.

Kurz copywritingu vám pomůže, když:

  • Jste copywriter a uvažujete o přechodu na volnou nohu.
  • S prací copywritera začínáte a potřebujete si utřídit myšlenky.
  • Vás zatím psaní jen baví a zajímá, ale neživí.
  • Hledáte nové kariérní výzvy.
  • Končíte se studiem, nebo třeba mateřskou, a myslíte si, že psaní by mohla být správná cesta.
  • Na copywritery dohlížíte a hledáte novou inspiraci a přehled v oboru.
  • Vás prostě baví se vzdělávat a láká vás obor, který využijete v každodenním životě: od psaní mailů až po originální přání k narozeninám.

Reference testerů

Tímto děkuji laskavým testerům Verče, Lucce, Dominikovi a Tomovi, kteří si celý kurz před spuštěním prošli a dali nám spoustu dobrých tipů, co ještě můžeme vylepšit. Na společném setkání s Verčou a Dominikem mě potěšila jejich zpětná vazba. Mají pocit, že si se mnou během kurzu vytvořili hezký vztah, o což nám šlo. 

Líbila se jim možnost plnit úkoly a učit se psát prakticky a hlavně ukázky z praxe. Ty bývají nejoblíbenější i na školeních copywritingu, takže vlastně nejde o nic překvapivého.

Celé reference najdete přímo na stránce kurzu copywritingu.

O startupu FreeMe a dalších plánech

Cílem projektu je pomoci lidem s přechodem na volnou nohu v oboru, který buď už mají vybraný, nebo ho teprve hledají. Naučí se podnikat i vypilovat k dokonalosti svůj um ve vybraném oboru. V přípravě jsou nyní kurzy videomakera a grafika a další budou následovat. 

Dalším produktem je komunita FreeMe Premium, která díky koučům a odborníkům v různých oborech vede k samostatnému podnikání všechny, kdo o tom teď třeba jenom sní. 

Sledujte nás, řadu tipů získáte bezplatně

Nechce se vám kupovat kurz, ani se přidávat do komunity? Spoustu obsahu zdarma najdete na Instagramu FreeMe a videa také na YouTube.