Popisky produktů v e-shopu

Jak psát popisky zboží pro váš e-shop

Popisky zboží mají v e-shopu hned několik důležitých rolí – zastupují prodavače, vytvářejí vztah se zákazníkem a v neposlední řadě musí splňovat požadavky nutné pro získání co nejlepších pozic ve vyhledávání. Bez nich vás totiž nikdo nenajde a budete muset investovat tisíce do placené reklamy.

Jak k psaní přistoupit: Hlavně konzistentně

Omrkněte konkurenci, na tom není nic špatného, a vypište si, co se vám v jejich textech líbí. Jako první sledujte strukturu. Navrhněte si svou vlastní.

Osnova popisku může vypadat třeba takhle:

  1. Krátký úvodní popis – může zároveň plnit i roli meta descriptionu pro vyhledávače.
  2. Delší rozšiřující popis – měl by říct, proč by si měl zákazník produkt koupit, čím mu zlepší život. Může obsahovat speciální odstavec o hlavní výhodě, nebo třeba video přibližující produkt.
  3. Technické parametry
  4. Rychlý návod k použití a údržbě
  5. Tipy na související zboží
  6. Recenze zákazníků

Nezapomeňte, že důležitá je i vizuální stránka detailu produktu.

Myslete proto na:

  • Profesionální fotografie
  • Přehledný a lákavý design e-shopu
  • Případně i návody, videa, náčrty, tabulky, cokoli, co zákazníkovi usnadní orientaci a rozhodování

Ukázky povedených textů

Žádný univerzální návod neexistuje. Záleží na vašich cílech, cílové skupině a řadě dalších atributů. Za mě povedené jsou ale například následující texty:

Stolní hra kvíz

Krabici vědomostí a zábavy textovala kolegyně copywriterka Hanka Šormová. Všimněte si, jak pracuje s marketingovým konceptem AIDA. Nejprve vzbudí zájem, pak touhu a nakonec vede zákazníka k akci. Tak by to mělo vypadat.

Popisky od WOOXu

Dnes už legendární e-shop WOOX má vyladěný každý popisek. Uslyšíte o něm snad na každém školení copywritingu. Pravda je, že komunikační tón nesedí každému, ale konzistence a hlavně schopnost odlišit se, jsou tu bezkonkurenční. WOOX si bez nadsázky postavil svůj brand na textech. A to i přesto, že jejich produkty jsou tak kvalitní, že by se prodávaly dobře i samy. Ale pomaleji a nebyla by to taková sranda.

Deodorant na koule od Calm balls

Když už jsme u té srandy, mrkněte na popisky od Angry Beards – třeba na deodorant na koule. I za ně mluví hlavně kvalita produktů a recenze zákazníků, ale přesto výjimečné texty předčily samotný produkt. Během pár měsíců si o něm povídají snad všichni a to hlavně díky neotřelému copy.

Leonardo drink pro kočky s lososem

Pojďme trochu nohama na zem. Naprostá většina produktů si nemůže dovolit extra zábavnou nebo hravou komunikaci, protože se k ní prostě nehodí. I tak to jde říct lidsky a příjemně pro čtenáře. Mrkněte třeba na popisek Leonardo drinku pro kočky, který jsem psala já. Mrkněte hlavně na strukturu:

  • ·        Popis problému v krátkém úvodu
  • ·        Nabídka řešení v delším úvodu
  • ·        Výhody Leonardo drinku v odrážkách
  • ·        Závěrečná věta, která „doklepne“ k akci
  • ·        Složení
  • ·        Dávkování

Co udělat před samotnou textací a jak řešit SEO?

O tom jsem se rozepsala v článku o psaní popisků zboží pro MladýPodnikatel.cz. K přečtení doporučuji také textový rozhovor pro e-shopaře.

Máte k textování e-shopů jakékoli otázky? Nevíte, odkud začít, nebo jste se naopak zadrhli v průběhu psaní? Napište mi. Podíváme se na to spolu.